Az éber hővisszanyerős szellőzőrendszer

Az éber-intelligens hővisszanyerős rendszer


A hővisszanyerős rendszerek legfontosabb paramétereként mindig a keresztáramú hőcserélő hatékonyságát szokták megadni. Ok. Aláírom, ez egy nagyon fontos infó egy hővisszanyerős rendszer esetében. De mit szólna ahhoz, ha azt mondanám, hogy nekünk van egy olyan hővisszanyerős szellőzőrendszerünk, ami mellett minden egyéb hővisszanyerős rendszer egy energiapocsékoló szerkezet?

3d doctorElég bátor kijelentés, nem?

Ha ismer már engem, akkor tudja, hogy sosem beszélek a levegőbe, ha pedig nem ismer még, akkor  vagy azt gondolja, hogy nézessem meg magamat egy orvossal, vagy hátradől és azt mondja, hogy ad tíz percet, hogy meggyőzzem erről.

Nos, először is kérném a tíz percet, másodszor pedig még a stopper indítása előtt hadd tárjam Ön elé a következő két bekezdést (amit a gyártó cég, az AERECO oldaláról oroztam el). Röviden leírja a mi csudálatos rendszerünk lényegét, ilyen félig szakzsargonban. Ha elolvasta, megígérem, utána én is elmagyarázom a lényegét magyarul.

“A DXR újszerű megközelítés, ötvözi a helyiségenként külön-külön szabályozott szellőzési megoldások és a hővisszanyerős szellőztető rendszer előnyeit, mert a helyiségenként egyedi érzékelő/szabályozó egységek kiegyenlített légcserét, ugyanakkor kiváló levegőminőséget is biztosítanak. A rendszer  képes külön-külön alkalmazkodni a helyiségek egyedi szellőzési igényeihez, valamint azok változásaihoz igazodva fokozatmentesen szabályozni a légutánpótlás és az elszívás mértékét.

Egy állandó mennyiségű légszállításon alapuló szellőztető rendszerhez képest, a légcsere helyiségenként történő szabályozásával a szellőzési hőveszteség kb. 50%-a takarítható meg, ami jelen esetben kiegészül a mintegy 85% hatásfokú hővisszanyeréssel. Ezáltal egy hagyományos, állandó légszállítású hővisszanyerős rendszerhez viszonyítva a DXR rendszer alkalmazása akár 92%-os energia megtakarítást is eredményezhet.” 

Szóval azok, akik otthon vannak a szellőztetőrendszerek világában és főként a hővisszanyerős rendszereket díjazzák, ennek a két bekezdésnek az elolvasása után, már  erősen izgalomba jöttek, mert értik, hogy valami olyan következik, amiről eddig még nem csak ezen az oldalon, de máshol sem nagyon olvashattak.

3d-design-free-3d-wallpaper-for-desktop_1920x1200_81206Miről beszélek konkrétan? Mivel ez az oldal elsősorban nem légtechnikusoknak, gépész és építészmérnököknek szól, így most elmagyarázom érthető konyhanyelven a dolog lényegét, hogy a nyugdíjas nagymamák és a gyeses kismamák is egyaránt megértsék, akkor is, ha csak kettesük volt fizikából.

A hővisszanyerős szellőzés lényege, hogy a kifújt, meleg, elhasznált és szennyezett levegő hőjével melegítem a beszívott friss, tiszta, de hideg levegőt. Ezt egy un. keresztáramú hőcserélővel intézzük, de ha mondjuk oda-vissza irányú melegátadó-nak hívnánk, a lényegen az sem változtatna semmit.

Keresztáramú hőcserélő és a vezérlés egy része

Keresztáramú hőcserélő és a vezérlés egy része

Így a lakásból kifújt meleg levegő átadja a hőjét a lakásba beszívott hideg levegőnek, jelentősen csökkentve a szellőztetés hőveszteségét. Az ilyen típusú szellőztető berendezéseknek van egy központi egysége, ahol egy ventilátor szívja ki az elhasznált levegőt és egy másik pedig fújja be a friss levegőt. Ennek a központi egységnek a fontos része a keresztáramú hőcserélő, aminek a hatásfokát szokták megadni %-ban. Ebből tudjuk, hogy kicsit, közepesen vagy nagyon energiatakarékos-e a szellőző rendszerünk, attól függően, hogy a kifújt levegő hőjének hány százalékát hasznosítja. Vagyis eddig, ebből az adatból tudtuk meg. Mostmár mást is figyelembe kell venni, de ezt később pontosan elmagyarázom.

Az ugye nyilvánvaló, hogy egy lakásban a levegő nem azonos mértékben használódik a nap különböző szakaszaiban, így más és más intenzitású szellőzésre van szükségünk délelőtt, amikor nincs otthon senki, és este nyolckor, amikor mindenki otthon van és főz, fürdik meg egyéb levegőt szennyező tevékenységeket végez. Ezért a gyártók az egyszerűbb modellek esetében lehetővé tették a ventilátorok 3-6 fokozatban történő állíthatóságát, hogy annak megfelelően lehessen szellőztetni, amennyire azt a lakó gondolja. A fejlettebb modellek esetében pedig programozhatóvá tették a készüléket, így a tulajdonosa előre beállíthatja, hogy a nap melyik szakaszában, mennyire szellőztessen a rendszer.

Ezzel akár meg is elégedhetnénk, hiszen így lett egy hővisszanyerős szellőző rendszerünk, amelyiket több fokozatban kapcsolhatunk, vagy akár előre be is programozhatunk, a lakás szellőzési igényének megfelelően.

De az a helyzet, hogy amíg mások ezzel a megoldással megelégszenek, mi egy cseppet sem. Ugyanis van egy borzasztóan gyenge pontja ezeknek a szellőző rendszereknek: a lakás általános szellőzési igényéhez igazodnak, és nem a VALÓS szellőzési igénynek megfelelően szellőztetnek.

Mondok néhány egyszerű példát. A szellőző rendszerünket úgy állítottuk be, hogy 18 és 22 óra között magasabb fokozaton működjön, hiszen ilyenkor otthon az egész család, és mindenki tesz-vesz. De ha van egy színházjegyünk, akkor azon az estén senki sincs otthon, a rendszer mégis tiszta erőből szellőztet, teljesen feleslegesen.
Vagy egy másik példa: az esti szellőztetéshez minden stimmel, otthon van az egész család, de mondjuk éppen az X Faktor megy a tévében, amihez mindenki összeül a nappaliban, közösen szurkolni a kedvenceknek. Ez alatt a gyerekek szobájában és a hálóban teljesen feleslegesen szellőztet a rendszer.
Megint új példa: anya egy órával hamarabb tudott hazajönni a munkahelyéről, így gondolta ezt a megnyert időt egy kis testmozgással teszi hasznossá, felül a szobabringára és teker 20 percet, aztán egy kicsit még tornázik is utána, hogy lelazítsa az izmait. A probléma csak annyi, hogy a szellőző rendszer szerint ilyenkor, pont senki sincsen otthon tehát nem, vagy csak alapjáraton működik, miközben a konditeremként használt helyiségben maximális kapacitással kellene szellőztetnie.

Gondolom érthető, hogy mi a probléma a hagyományosan szabályozható rendszerekkel. Olyanok, mint a bányaló. Mindegy, hogy üres-e a csille, vagy tele van, éjjel van-e vagy nappal, ő úgy fog dolgozni, ahogyan be van állítva, a külvilágból semmit sem érzékel.

És itt jön a DXR rendszer zsenialitása! Ugyanis a DXR hővisszanyerős szellőző rendszer egészen pontosan tudja, hogy mikor, mi történik a lakásban, és az mennyi friss levegőt igényel. Ne ijedjen meg, nem kamerákat szerelünk fel, hogy a diszpécser, miközben leselkedik, tekergethesse a ventilátor potméterét….

3d-design-free-3d-wallpaper-for-desktop_1920x1200_81210Ennél sokkal jobb ötleteink vannak. Mégpedig a következők: mozgás érzékelés, páratartalom érzékelés, CO2 érzékelés, VOC érzékelés.

Így megoldhatjuk például, hogy a WC-be mozgásérzékelős kivezetést építünk ki. Tehát a WC használat kezdetétől, az azt követő 20 percen át a mellékhelyiség teljes kapacitással fog szellőzni.

A fürdőszobába és a konyhába tehetünk páraérzékelős légelvezetőket, amelyek annak megfelelően engedik jobban, vagy kevésbé szellőztetni a rendszert, hogy mennyi a levegő páratartalma. Így például egy zuhanyozás vagy egy 4-5 órás pacalfőzés automatikusan növelni fogja a szellőzés intenzitását.

A DXR rendszer működése.

A DXR rendszer működése.

A nappaliba, vagy egy tárgyalóba, irodába pedig tehetünk CO2 érzékelőket, hiszen ott senki sem zuhanyozik, viszont minél több ember lélegzik, annál több széndioxid kerül a levegőbe, annál több friss levegőt igényel a helyiség. De használhatunk ide is mozgás, vagy mozgás intenzitás érzékelőt. (Ez utóbbi is nagyon elmés dolog. Például a takarítónő nyugodtan szöszmötölhet, nem fog bekapcsolni a szellőzés, de ha már hárman mocorognak a helyiségben, akkor el kezd szellőztetni.)

És végül visszaértünk a konditerembe, ahova beépíthetjük a VOC érzékelőt, ami így elsőre nem mond túl sokat, de ha azt mondom, hogy “illékony szerves vegyület” érzékelő, akkor ezzel az elegáns kifejezéssel már érthetőbbé válik, ha pedig teljesen le akarom fordítani, hogy mire szolgál, akkor azt mondanám, hogy egy készülék, ami észreveszi ha izzadok, mint egy ló.

Perfect targetTehát így tudjuk mindig hajszálpontosan a VALÓS szellőzési igényekhez igazítani a DXR rendszer működését, és lehetővé tenni, hogy mindig szellőztessen, ha arra szükség van, és soha se szellőztessen, ha nincs rá oka. Szerintem hibátlan. És Ön szerint?

De azért maradt még néhány dolog amit el kell mondanom általában a hővisszanyerős szellőző rendszerekről, nem csak a DXR-ről. Az első és legfontosabb dolog, hogy már elkészült épületbe, kiépített hűtési-fűtési rendszer mellé kiépíteni nem éri meg. SOHA nem fog megtérülni az ára. Ezért nem is készítek rá árajánlatot Önnek, csak akkor, ha kifizeti a rendszertervezési díjat, amit a központi ventilátoros rendszerekhez kérünk. (Természetesen ha mégis megrendeli a szellőző rendszert, akkor ezt bele tudjuk az árba.) De nem fogja megrendelni, mert így nagyon drága.

Ha viszont most készül építkezni, akkor az egyik legjobban megtérülő beruházás, amit csak el tud képzelni. De (tudom, hogy hülyén hangzik…) én ekkor sem készítek árajánlatot csak úgy, Önnek. Ugyanis ebben az esetben az lenne a kérésem, hogy az építészét (vagy még jobb lenne, ha van olyanja) a gépész tervezőjét kérje meg, hogy keressen meg bennünket. Így tudunk neki adni tervezési segédletet, és össze tudja hangolni a hűtési, fűtési és szellőzési rendszert, ami VALÓBAN borzasztóan energiatakarékossá fogja tenni a megépülő házát. Így az elkészült tervek alapján már fogok tudni adni egy tökéletes, teljes műszaki tartalomra vonatkozó részletes árajánlatot Önnek.

Remélem sikerült érthető módon bemutatnom ezt a zseniális rendszert, és már a tervezője számát keresi a telefonjában. Ha még nem tart ennél a résznél, vagy további információra van szüksége, akkor csak töltse ki a jobb oldalon fent található “Visszahívjuk!” részhez tartozó űrlapot és már beszélhet is velünk. Ha pedig csak hosszabb távon tervezi egy ilyen rendszer kiépítését, akkor itt  a következő űrlapon feliratkozva mindig értesülhet a legújabb híreinkről, újdonságokról és akciókról. (Ez ugyanaz az űrlap, ami a “Penészmentesítési eljárások” oldal alján van, így először pár olyan levelet fog kapni, amiben azokról az eljárásokról írok, amik nem kerültek fel arra az oldalra, de kb. egy hét után már csak az újdonságok, hírek, és akciók témákban kap lényegesen ritkábban leveleket tőlem.)


 

Visszahívjuk!

Ha kérdései vannak, de nem akar hosszadalmas levelezésbe bonyolódni
IDE KATTINTVA
kérheti, hogy hívjuk vissza.
(Kérjük megértését, ez télen amikor a legtöbben penészednek, nem azonnali, hanem 24 órán belüli visszahívást jelent.)

Önök írták, mi közreadjuk!

Ügyfeleink-vevőink, rólunk és szellőzőrendszereinkről alkotott véleményét IDE KATTINTVA olvashatja el. Fontos! Mi csak közlünk vevővéleményeket, nem írunk saját kezűleg és nem iratunk ilyesmit szövegíróval. Minden vélemény velünk valódi, személyes kapcsolatba került emberek véleménye, nincs köztük "H. Smith / Florida" vagy "Ingrid S. / Svájc" névvel valósnak feltüntetett de sehol sem ellenőrizhető vélemény. Sőt, ha szeretné, az Ön véleményét is szívesen közzétesszük itt.