Aktív higroszabályozású szellőző rendszer

A higroszabályozású szellőzőrendszerek alapvető tulajdonságai:

A két legfontosabb tudnivaló ezekről a rendszerekről a következő:

 1. A friss levegőt a lakásba kizárólag a páravezérelt légbevezetőkön keresztül engedik be.
 2. Az elhasznált (párás) levegőt páratartalom által szabályozott ventilátorokon keresztül viszik ki a lakásból.

Így a lakóhelyiségekbe beépített légbevezetők az adott helyiség levegőjének páratartalmát érzékelve nyitják-zárják zsaluikat, több vagy kevesebb levegő átjutását lehetővé téve.

FONTOS! A légbevezetők levegőt nem mozgatnak, csak lehetővé teszik a levegő átáramlását magukon, a páratartalomtól függően kisebb vagy nagyobb keresztmetszeten.

A levegő mozgatásáról minden esetben a ventilátor gondoskodik, amely szintén páravezérelt. A szellőző rendszerekhez kizárólag centrifugális (vákuum előállítására képes) ventilátorokat használunk. Ezek a ventilátorok sokfélék lehetnek a lakás nagyságának, elrendezésének és gépészeti előkészítettségének megfelelően.

 • Használunk kétfokozatú ventilátorokat higrosztáttal vezérelve, egészen kis teljesítményűtől akár több száz m3/h teljesítményig.
 • Használunk konstans állandó nyomáson dolgozó, elektronikusan fordulatszám vezérelt központi ventilátorokat, amelyeket higroszabályozású légelvezetők és egy belső nyomásérzékelő elektronika vezérel.
 • Aztán fel tudjuk időnként használni például társasházak állandó üzemű központi ventilátorait is, a lakásban elhelyezet páraszabályozott (és/vagy mozgásérzékelős) légelvezetőjével befolyásolva az elszívott levegő mennyiségét.
 • Használunk egészen egyszerű, szűrő nélküli ventilátorokat és használunk nagyon komoly elektronikával vezérelt, hang és rezgéscsillapított akár 6-7 helyiség egyidejű elszívását is lehetővé tevő központi ventilátorokat.
 • Használunk német, olasz, francia és ukrán ventilátorokat is.

Tehát mindig az adott körülmények határozzák meg, hogy éppen milyen ventilátort fogunk felhasználni.

De a légbevezetőkkel sem egyszerűbb a helyzet.

 • Használunk ablakba építhető lezárhatót.
 • Aztán ablakba építhető nem lezárhatót.
 • Ugyanilyenből hangcsillapítottat.
 • És persze a gázkészülékek légellátásának biztosítására, növelt minimum hozamút is.
 • Létezik fix légáteresztő képességű nem higroszabályozott.
 • A többi változó légáteresztésű, hiszen páravezérelt.
 • Aztán ezek kaphatóak különböző színekben.
 • És a külső esővédőik és rovarrácsaik is legalább ennyi félék.
 • Most pedig kellene vennem egy nagy levegőt és kezdhetném elölről ezt a felsorolást, csak a falba építhető légbevezetőkről.

Nem fárasztom ezzel is. Az a lényeg, hogy nincs tuti recept. Mindig a lakás alapterülete, elrendezése, és egyéb adottságai határozzák meg, hogy milyen elemekből építjük ki a szellőző rendszert egy-egy helyen. Ezért két azonos alapterületű és elrendezésű lakásban általában azonos elemekből álló rendszereket fogunk kiépíteni, míg két azonos alapterületű de eltérő elrendezésű és különböző adottságú lakás esetén akár másfél-kétszeres árdifferencia is előfordulhat, a beépítendő elemek darabszámának és típusának eltéréseiből adódóan.

 

A leggyakrabban kiépítésre kerülő rendszereink a következők:

 • Higroszabályozású, aktív szellőző rendszer, higrosztáttal vezérelt ventilátorral.

Ennek a rendszernek a működése azon alapul, hogy a légbevezetőkön keresztül érkező friss levegő, folyamatosan cseréli a lakás elhasznált levegőjét, amely a higrosztáttal vezérelt ventilátoron keresztül távozik a szabadba. A légbevezetők a páratartalom által vezérelve engednek több (ha magas a páratartalom) illetve kevesebb (ha alacsonyabb a páratartalom) levegőt a lakásba. Eközben az elhasznált, párás levegő a ventilátor páraérzékelőjéhez érve fogja annak működését szabályozni.
Így mind a friss levegő utánpótlását, mind pedig az elhasznált levegő eltávolítását a lakás levegőjének a páratartalma fogja szabályozni. Ezért ezekre a rendszereinkre vállaljuk a 100% pénzvisszafizetési garancia szerződésünket, amelyet a penészedés végleges megszüntetésére vállalunk.

 • Higroszabályozású aktív szellőző rendszer, központi ventilátorral.

Ezeknek a rendszereinknek a friss levegővel történő ellátását ugyanúgy a páraszabályozású légbevezetők biztosítják, mint az előzőleg ismertetett rendszer esetében. A különbség a két rendszer között az, hogy itt több helyiségből valósul meg az elszívás, nem csak egyből. Erre akkor lehet szükség, ha a lakás (családi ház) elrendezése nem teszi lehetővé a hatékony légcserét, egy egycsöves ventilátor esetében. Akár azért, mert túl bonyolult, akár azért mert túl nagy, vagy éppen emeletes.
Ilyenkor a központi ventilátoraink lehetővé teszik 2-7 helyiség egyidejű szellőztetését, biztosítva a megfelelő légcserét a lakásban, függetlenül annak elrendezésétől. Általánosságban elmondható, hogy 100 m2 feletti alapterület esetén központi ventilátor használata indokolt. 100 m2 alatt pedig a lakás elrendezése indokolhatja. Természetesen ezekre a rendszereinkre is vonatkozik a pénzvisszafizetési garancia szerződésünk.

És ha végre szeretné megtudni, hogy Önnél mennyibe kerülne egy higroszabályozású szellőző rendszer kiépítése, akkor csak annyi a feladata, hogy itt, erre a gombra kattintva:


átjön velem arra az oldalra, amelyiken keresztül meg tud hívni egy személyes találkozóra engem. Nem kell izgulnia, egy ilyen találkozó csak nyugalmat eredményez. Végre megtudhatja, hogy valóban a szellőzetlenség-e a penészedés oka, és egy konkrét árajánlat birtokában tud dönteni a hogyan-továbbról. Egy dolog biztos: én már alig várom, hogy találkozhassak Önnel!

Visszahívjuk!

Ha kérdései vannak, de nem akar hosszadalmas levelezésbe bonyolódni
IDE KATTINTVA
kérheti, hogy hívjuk vissza.
(Kérjük megértését, ez télen amikor a legtöbben penészednek, nem azonnali, hanem 24 órán belüli visszahívást jelent.)

Önök írták, mi közreadjuk!

Ügyfeleink-vevőink, rólunk és szellőzőrendszereinkről alkotott véleményét IDE KATTINTVA olvashatja el. Fontos! Mi csak közlünk vevővéleményeket, nem írunk saját kezűleg és nem iratunk ilyesmit szövegíróval. Minden vélemény velünk valódi, személyes kapcsolatba került emberek véleménye, nincs köztük "H. Smith / Florida" vagy "Ingrid S. / Svájc" névvel valósnak feltüntetett de sehol sem ellenőrizhető vélemény. Sőt, ha szeretné, az Ön véleményét is szívesen közzétesszük itt.