DunaTV Almárium 2024.01.15

Beteg épület szindrómáról kérdezték Pácser Attilát a DunaTV Almárium című műsorában

Mi az a Beteg Épület Szindróma?

Olyan állapot, amely akkor lép fel, amikor egy épületben tartózkodók egy része nem specifikus tünetekkel küzd, amelyeknek nincs konkrét azonosítható oka (például fejfájás; szédülés; hányinger; irritált szemek, irritált orr- vagy torokproblémák; száraz köhögés; bőrirritáció). A leggyakoribb tünetei a különböző légúti allergiák, köhögés, asztma.

A leggyakrabban említett kiváltó okai a nem megfelelő szellőzés, a beltéri forrásokból származó biológiai és kémiai szennyeződések és a kültéri forrásokból származó kémiai szennyeződések.

Felmérést kérek!

Miért alakul ki a Beteg Épület Szindróma?

Hivatkozás másolása

Becsomagolt épületek

Hivatkozás másolása

Az 1970-es évek energiaválsága előtt az épületeket még nem zárták olyan szorosan és ezért azoknak volt természetes szellőzése. Az energiaválság után az épületeket energiatakarékosabbá tették azáltal, hogy elsősorban ott tömítették le, ahol a levegő beszivárgott az épületbe vagy kiszivárgott az épületből. Az épületek szinte teljesen légmentes lezárásával, hőszigetelésével megszűnt azok természetes szellőzése, ez eredményezte azt a jelenséget, amelyet ma Beteg Épület Szindrómának hívunk.

Sokan emlékszünk még a 70-es 80-as évekből a radiátorra tett vizes törülközőkre, a különböző párásító edényekre és készülékekre. Ezekre a dolgokra a rendkívül száraz levegő miatt volt szükség. A nagyon száraz levegő pedig a túlszellőztetés legalapvetőbb tünete. A túlszellőztetésnek van még egy nagyon fontos tulajdonsága: rettenetesen energiapazarló. Így teljesen logikus megoldásnak tűnt, hogy az épületek légmentes zárásával megszüntetjük a pazarlást. 

Máris megérkeztünk a tökéletesen záródó thermoüveges - gumitömítéses nyílászárókhoz. Akkoriban senkinek sem jutott eszébe az, hogy ezzel nem szimplán a problémát oldjuk meg (ti. az energiapazarlást) hanem átesünk a ló túlsó oldalára és az egy megoldott probléma helyett csinálunk húsz újabbat. 

Ezáltal ma már a házaknak nincs természetes szellőzése. Az ilyen tüneteket mutató épületek jellemzői, hogy a téli vagy a kevesebb szellőzéssel járó időszakban a szennyezőanyagok feldúsulnak a lakóterek levegőjében. Az otthonok levegője szennyezettebbé és mérgezőbbé válik, mint a Blaha Lujza téré. 

Fontos! A Beteg Épület Szindróma leggyakoribb és legjellemzőbb tünete a lakáspenészedés. De ez nem az egyetlen tünete. Csak az egyetlen jól látható tünete. Attól, hogy a penészt lemossuk, még ugyanolyan sok egyéb mérgező és fertőző anyag marad a lakótérben, mint előtte. (Sőt, a penészlemosó hatóanyagával csak szaporítom a kémiai mérgeket.) Tehát a feladat nem a penész eltüntetése, hanem az egészséges lakókörnyezet megteremtése